Fokker: … Has Landed

Julkaistu: 29.03.2007
Arvostelija: Mika Roth

Pajula Records

Etelä-Suomesta kotoisin oleva Fokker soittaa enemmänkin ameriikan raitilta tutuksi käynyttä kevyempää hard rockia, josta voi kuulla viittauksia muutamaankin ison veden takaiseen suureen nimeen. Nelikon soitosta voi aistia myös pieniä häivähdyksiä niin jälki-grungen kuin garage rockinkin suuntaan, eikä popkaan taida aivan tuntematon manner olla näille herroille. Näitä moninaisia tyylejä ja vaikutteita on yhdistelty onnistuneesti, minkä ansiosta Fokker kuulostaa halki albumin ensisijaisesti omalta itseltään. …Has Landed onkin kolmentoista tasaisen raidan paketti, joka tarjoaa kelpo musiikin lisäksi myös kansivihkosessaan sangen mielenkiintoisen tyylioppaan.

Fokkerin vahvin ja persoonallisin ase on Markku Kirveen lämmin lauluääni, joka saa kudottua kappaleisiin intiimiä tunnelmaa silloinkin kun kierrokset kohoavat korkeammalle. Kirveen laulu ja baritonikitara, yhdessä Antti Kupilan kitaran ja taustalaulujen kera, luokin pohjan jolta bändi saa työstettyä monta ykkösluokan toimivaa rallia. Taannoisellakeikallakin toimivaksi osoittautuneet All Good Things ja Hole rullaavat vähintäänkin yhtä tehokkaasti levytettyinä versioina, eikä muissakaan siivuissa ole juuri valittamista. Ainoaksi suoranaiseksi ongelmaksi nousee joillakin raidoilla esiintyvä lievä hätäisyys. Syystä tai toisesta bändi ei viihdy pitkään yhden kappaleen parissa, vaikka kyseessä olisi kuinka laadukas ralli hyvänsä. Pienistä puutteistaan huolimatta kasassa on kuitenkin mainio debyytti, jota kelpaa suositella mikäli perinteisempi kitara-rock on lajina rakas.

***1/2-